Umno perlu tampil pemimpin lebih bersih, berintegriti

single-image

SHAH ALAM : Umno perlu melakukan perubahan dengan menampilkan pemimpin yang lebih bersih dan berintegriti sekiranya ingin meraih kembali kepercayaan rakyat terhadap par itu.

Penganalisis polik dari Universi Malaya, Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, langkah itu dilihat menjadi formula terbaik untuk memulihkan kembali imej par berkenaan.

“Sudah ba masanya untuk Umno mengetengahkan muka‑muka baharu yang bebas daripada sebarang kontroversi khususnya politik wang.

“Umno juga perlu mengubah pendekatan dengan memberi laluan kepada pemimpin‑ pemimpin baharu yang diingini akar umbi dan dak lagi mengamalkan sikap membuat keputusan secara individu tetapi haruslah melalui perbincangan secara menyeluruh,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya lagi, sudah ba masanya juga untuk tokoh‑tokoh lama memberi laluan kepada pemimpin muda selari dengan kehendak rakyat.

“Adalah lebih baik untuk tokoh‑tokoh lama terutamanya yang dikaitkan dengan polik wang atau kes‑kes negaf berada di belakang tabir untuk memberikan sokongan kepada pemimpin baharu.

“Ini tidak bermakna Umno menolak mereka (pemimpin lama). Tetapi inilah pendekatan terbaik untuk par itu memulihkan kembali imej dan menarik sokongan rakyat,” katanya.

Katanya lagi, meskipun keka ini sokongan rakyat kepada Umno kembali posif, namun masih terlalu jauh untuk memulihkan kembali imej jika dak melakukan perubahan drastik.

“Dalam konteks suasana polik yang belum stabil, Umno perlu melakukan perubahan besar (tampilkan pemimpin baharu) jika ingin meraih kembali sokongan rakyat,” katanya.

Ditanya sama ada populari bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di laman sosial memberi kesan kepada sokongan rakyat terhadap par itu, jelasnya ia dak banyak membantu.

“Popular di laman sosial dak semesnya diterima rakyat di peringkat akar umbi. Ini kerana perubahan dari ‘politik elit’ kepada kelas pekerja hanya dianggap sebagai lakonan bagi sesetengah pihak.

“Lainlah beliau berpewatakan sedemikian (rendah diri) dari awal,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Jom 'follow' dan 'like' kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published.