Rakaman audio: Latheefa dakwa peguam jadi dalang calar reputasi

single-image

KUALA LUMPUR : Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Latheefa Koya mendakwa seorang peguam menjadi dalang bagi mencalar reputasinya berikutan pendedahan mengenai sembilan rakaman audio yang didakwa konspirasi jenayah peringkat tertinggi baru-baru ini.

Menurut Latheefa, satu komplot jenayah telah dimulakan untuk mereka dan mengedar material yang bertujuan untuk merosakkan reputasi beliau.

“Kami percaya seorang peguam diantara lain yang terlibat menjadi dalang disebalik komplot ini,” katanya dalam kenyataan.

Berikutan pendedahan yang dilakukan paad 8 Januari lalu, polis akan memanggil Latheefa untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan tentang pendedahan sembilan rakaman audio yang beliau dedahkan itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, pihaknya telah menerima kesemua rakaman audio yang itu dan akan menjalankan siasatan daripada pelbagai sudut, termasuk kesahihan rakaman tersebut, daripada ia diperolehi dan individu yang memberikannya kepada SPRM.

Pada Rabu lalu, Latheefa memperdengarkan kepada media sembilan rakaman audio yang didakwa konspirasi jenayah peringkat tertinggi melibatkan tujuh individu termasuk Datuk Seri Najib Razak dan isteri serta dua pemimpin daripada Emiriah Arab Bersatu (UAE) adalah demi kepentingan umum.

Latheefa berkata, pegawai khas beliau akan membuat satu laporan polis awal pagi esok dan akan menyerahkan bukti kepada pihak polis.

Menurut Latheefa, beliau tidak tergugat atau terancam untuk melaksanakan tugas sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.

Sumber : MalaysiaGazette

Jom 'follow' dan 'like' kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published.