Patung Lilin Datuk Lee Chong Wei di Musium Madame Tussauds Hong Kong

single-image

PETALING JAYA: Madame Tussauds Hong Kong hari ini mengumumkan bahawa bekas pemain badminton Dunia No.1, Datuk Lee Chong Wei (gambar), akan menjadi atlet Malaysia pertama yang menjadi sebahagian daripada tarikan musium tersebut.

Beliau adalah pemain badminton pertama yang memenangi BWF Super Series Masters selama tiga tahun berturut-turut.

Datuk Lee Chong Wei, yang telah bersara tahun lalu, menduduki ranking pemain badminton dunia untuk rekod 349 minggu dan baru-baru ini dilantik sebagai chef-de-misi Malaysia untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020. Beberapa bulan yang lalu, beliau mengumumkan sumbangan RM2 juta kepada Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan Majlis Sukan Negara Malaysia (NSC) menerusi Yayasan Lee Chong Wei.

Sepanjang sesi enam jam bersama pasukan Musium Madam Tussauds , bukan sahaja Lee memberikan kerjasama penuh – dari semasa ke semasa, dia sempat bergurau bersama-sama pasukan dari Madam Tussauds.

Apabila ditanya apa yang paling menggembirakannya, Datuk Lee Chong Wei berkata: “Saya kagum bagaimana mereka merakam butiran dengan teliti, termasuk warna rambut dan mata saya. Saya amat berbesar hati dan berterima kasih kerana mewakili Malaysia. Saya harap patung lilin saya akan memberi inspirasi kepada lebih banyak rakyat Malaysia untuk mempamerkan bakat mereka di pentas global. “

BoBo Yu, Ketua Pemasaran, Madame Tussauds Hong Kong turut berkongsi kegembiraannya dengan penambahan terbaru kepada musium itu.

“Malaysia adalah salah satu pasaran penting kami. Selepas melancarkan patung lilin Michelle Yeoh beberapa tahun yang lalu, Lee Chong Wei akan menjadi rakyat Malaysia kedua yang mempunyai patung lilin yang dipamerkan di musium kita, “katanya.

Patung lilin Michelle Yeoh di Madame Tussauds Hong Kong, 2015

“Kami berbesar hati untuk mempunyai atlet seperti Datuk Lee untuk menyertai kami. Kami berharap ini akan menarik penggemar sukan dari Malaysia dan seluruh dunia untuk datang dan melihat sendiri patung lilin pemain badminton tersebut. “

Patung lilin Datuk Lee Chong Wei akan di dirasmikan pada suku kedua tahun 2020

Sumber: https://www.thesundaily.my/

Jom 'follow' dan 'like' kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published.