Melayu Malas Harus Kita Sokong : Hairi

single-image
 1. Melayu pemalas kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Ya betul, Melayu memang pemalas, hanya Melayu anak-anak Tun saja yang rajin bekerja dan berusaha sejak di awal kelahiran lagi, sebab itu anak-anak Tun semuanya jutawan dan hartawan.
 2. Tun M tak habis-habis katakan Melayu di negara ini pemalas, siapa yang jadikan Melayu pemalas, bukankah Tun yang didik Melayu menjadi pemalas dengan budaya kronisme.
 3. Melayu bagi saya tidak pemalas, malah, Melayu hari ini cukup rajin berusaha. Dalam keadaan ekonomi yang cukup menekan hari ini dengan kos sara hidup semakin tinggi, ramai Melayu terpaksa buat dua atau tiga kerja dan terpaksa bekerja siang, malam untuk memenuhi tuntutan hidup.
 4. Melayu yang malas ada dalam Pakatan Harapan (PH), ada dalam PPBM, dalam PKR dan PAN. Melayu pemalas juga ada dalam Kabinet Tun Mahathir.
 5. Kenapa saya kata Melayu dalam Kabinet Tun Mahathir pemalas? Sebab Melayu atau Menteri Melayu dalam PH malas dan takut mempertahankan bangsa Melayu, Islam dan Raja-Raja Melayu bila dihina.
 6. Melayu dalam PH malas mempertahankan pasukan keselamatan negara atau tentera yang dihina, dipersenda dan dilecehkan oleh ahli perniagaan yang kaya-raya. Melayu PH malas, ambil tahu apa masalah rakyat, asalkan gaji menterinya berpuluh ribu.
 7. Melayu dalam Kabinet Tun M juga malas ambil tahu perihal ekonomi yang kian mengucup di bawah Menteri Kewangan DAP, dengan nilai mata wang yang terus merosot dan merudum.
 8. Amat menghairankan kenyataan Tun Mahathir tentang Melayu pemalas keluar ketika umat Islam yang rata-ratanya Melayu, bersatu hati bagi membangunkan ekonomi ummah dengan menggerakkan kempen beli barangan Muslim, ketika mana bangsa Melayu ditekan dari segenap sudut di bawah pentadbiran PH.
 9. Tun, cukup-cukuplah tuduh Melayu bangsaku pemalas, Melayu tak pemalas Tun, tetapi hak Melayu sering dinafikan, hak Melayu sering dipersoalkan, hak Melayu sering dicantas oleh kroni-kroni Tun. Cukup-cukuplah Tun kata Melayu pemalas, apakah dasar kerajaan pimpinan Tun hari ini sudah tidak lagi mahu pedulikan Melayu.

MOHD HAIRI MAD SHAH
Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Johor

*Pandangan ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi JohorPress.

Jom 'follow' dan 'like' kami:
1 Comment
 1. Zaharah Hassan 10 months ago
  Reply

  Melayu tak malas. Tun bukan pembela Melayu memang dari dulu lagi nyanyian tun hanya menghina melayu dalam masa sama tun pupuk anak anak tun utk jadi Jutawan. Kalau tidak kerana Tun anak tun tak akan berada di posisi sekarang. Demi Allah yg megetahui segala sesuatu. Moga Bangsa Melayu mampu memerdekan diri selepas dibelenggu Inggeris yg memecahkan kuasa dan ekonomi melayu kini dari dibelenggu oleh bangsa yg suka mengutuk bangsa melayu. Moga bangsa melayu dan keturunannya menjadi bangsa yg bersatu, tegoh menjunjung Agama Islam dan kukuh dari segi ekonomi halalan tauiban dan kekal bertapak di Tanah Melayu selamanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published.