Keretapi Trans-Siberia keretapi terpanjang dunia yang memakan masa 7 hari

single-image

Image result for trans siberian train

Anda mungkin tidak pernah mendengar keretapi Trans-Siberia, tetapi ia dianggap sebagai salah satu kejayaan paling hebat dalam bidang kejuruteraan sejarah moden. Landasan keretapi sepanjang 5,772 batu ini menghubungkan Moscow, Rusia ke pelabuhan Pasifik Vladivostok. Pembinaan keretapi terpanjang di dunia bermula pada tahun 1891 dan selesai pada tahun 1916. Di sebalik kehebatan kejuruteraan ini, keretapi ini telah menjadi punca kepada berlakunya Perang Jepun-Rusia

Sebelum Keretapi Trans-Siberia dibina, tidak ada apa-apa yang menyambungkan Rusia ke Asia Timur atau sumber semula jadi di Siberia. Sergei Witte, seorang menteri berpengaruh dalam kerajaan Rusia, menganggap sebuah keretaapi akan menjadi cara yang sempurna untuk membawanya bersama. Pengeluar dasar Jepun kurang senang dengan inisiatif ini, dan lebih cemas. Sebelum keretaapi, Rusia lebih tertumpu kepada hal ehwal Eropah. Dengan pembinaan Keretapi Trans-Siberia, orang Jepun menjadi bimbang bahawa Rusia berhasrat untuk mengenakan geopolitik ke Asia Timur. Mereka juga bimbang bahawa Rusia mengawasi Manchuria di China, yang bercanggah dengan rancangan wilayah Jepun. Dengan kemenangan Jepun, perang ini menandakan kali pertama dalam sejarah moden bahawa kuasa bukan Barat mengalahkan negara Barat.

Landasan keretapi ini akan melalui lebih daripada tujuh zon masa dalam sekali perjalanannya yang memakan masa 7 hari. Ia akan merentasi bebarapa daerah dan berhenti beberapa kali di stesen sepanjang perjalanan tersebut.

Setiap gerabak keretapi mempunyai kemudahan seperti katil 2 tingkat kantin dan bilik mandi yang boleh digunakan oleh penumpang sepanjang masa.

Image result for trans siberian bed
Gerabak keretapi di mana penumpang akan tinggal selama 6 hari sebelum sampai ke Vladivostok

Sumber: https://curiosity.com/

Jom 'follow' dan 'like' kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published.