JCorp: Pengerang bakal jadi hab produk hiliran minyak dan gas

single-image

JOHOR BAHRU: Johor Corporation (JCorp) telah mengenal pasti potensi pelaburan bernilai RM17.4 billion untuk dibawa masuk ke Taman Perindustrian Pengerang (PIP) dekat Kota Tinggi, yang bakal menjadi hab pemprosesan produk hiliran berasaskan minyak dan gas utama rantau ini.

JCorp menerusi satu kenyataan hari ini berkata, potensi pelaburan itu antara lainnya melibatkan operasi kompleks aromatik, loji petrokimia serta perkhidmatan sokongan berkaitan perindustrian minyak dan gas.

Antara produk yang akan dihasilkan adalah bahan mentah dalam bentuk cecair dan pelet untuk pengilang pelbagai barangan plastik bagi keperluan industri seperti beg plastik industri.

“Produk lain yang dijangka dapat dihasilkan termasuk komponen kereta, cat, cecair penyejuk enjin, gentian sintatik, selain produk keperluan pengguna,” kata syarikat itu.

Semalam, JCorp mengadakan taklimat pembangunan PIP yang dihadiri Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp Syed Mohamed Syed Ibrahim serta delegasi ahli Jawatankuasa Pelaksana Projek-Projek Kerajaan Persekutuan (FPSC) di Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang (PIPC) serta pegawai kanan kerajaan negeri Johor.

Dalam masa yang sama JCorp berkata, pihaknya turut menganggarkan nilai pembangunan kasar sebanyak RM1.27 bilion menerusi 4 fasa projek pembangunan PIP.

PIP yang dijadualkan beroperasi sepenuhnya pada 2023 itu juga bakal mewujudkan ribuan peluang pekerjaan separuh mahir mahupun sokongan.

Setakat ini, kemajuan kerja-kerja penyediaan platform bagi pembangunan projek PIP di tapak seluas 790 ekar itu mencapai 77%.

“Dengan memiliki kelebihan yang strategik, JCorp yakin PIP dan Projek Pembangunan Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) mampu dipertingkat dan diperkukuhkan sebagai destinasi pelaburan serta hab industri minyak dan gas menerusi kerjasama berterusan kerajaan negeri dan persekutuan,” kata syarikat itu.

Sumber : Freemalaysiatoday.com

Jom 'follow' dan 'like' kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published.