Fuziah akan didakwa di mahkamah Johor esok

single-image

Bekas timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh, akan didakwa di Mahkamah Sesyen Johor Bahru esok kerana menyebarkan berita palsu.

Menurut jurucakap Bukit Aman hari ini, Fuziah – yang juga wakil rakyat mewakili PKR untuk kawasan parlimen Kuantan – akan didakwa berhubung hantaran yang dibuat melalui akaun Facebook miliknya.

Hantaran itu membabitkan keributan di Bangunan Sultan Iskandar yang menempatkan Kompleks imigresen, kastam dan kuarantin (ICQ) ekoran kepulangan warga Malaysia dari Singapura.

Akaun itu kemudian menyiarkan permohonan maaf daripada “pengendali” kerana memuat naik klip video lama.

Sebelum ini Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Huzir Mohamed, memberitahu kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 500 dan Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan iaitu tuduhan menyebabkan fitnah dan ketakutan awam.

Kes itu turut disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.

Mengikut peruntukan akta-akta berkenaan, seseorang yang disabitkan bersalah boleh dihukum penjara sehingga dua jam, atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Sementara itu Fuziah berkata beliau menerima notis saman daripada pihak berkuasa yang mengarahkannya hadir di Mahkamah Majistret Johor Bahru pagi esok.

Katanya, notis berkenaan beliau akan didakwa mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan iaitu kesalahan membuaut kenyataan yang mendatangkan khianat awam, serta Seksyen 249 Akta SKMM (berkaitan capaian berkenaan data berkomputer).

“Sekiranya pertuduhan ini bersifat politik, ianya amat-amat dikesali dan tidak seharusnya berlaku.

“Saya akan terus pertahankan kebenaran dan hak saya, serta pasti bahawa yang hak itu akan terserlah jua,” katanya. 

Sumber : Malaysiakini.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.