Australia menjatuhkan beribu-ribu sayuran dari helikopter untuk haiwan yang kelaparan

single-image
Mengapa pihak Australia membuang makanan keatas kebakaran Australia

(CNN) – Misi ini dikenali sebagai Operasi Rock Wallaby.

Kerajaan New South Wales (NWS) sedang berusaha untuk memastikan walabi brush-tailed rock yang terjejas oleh kebakaran hutan Australia diberi makan sebagai sebahagian daripada usaha pemulihan hidupan liar pasca kebakaran, menurut Matt Kean, Menteri Tenaga dan Alam Sekitar. Pegawai telah menjatuhkan lebih dari 2,000 pound (1000 kilogram) ubi keledek dan lobak di seluruh koloni yang berlainan pada minggu lalu, kata Kean.

“Penyediaan makanan tambahan adalah salah satu strategi utama yang kami gunakan untuk memastikan kelangsungan hidup dan pemulihan spesis terancam seperti walabi brush-tailed rock” kata Kean. “Penilaian kebakaran awal menunjukkan habitat beberapa populasi walabi telah terbakar baru-baru ini. Walabi itu sendiri terselamat, tetapi kebanyakannya mempunyai sumber makanan yang terhad kerana kebakaran tersebut”.

“Ini adalah pengagihan makanan yang paling besar yang pernah kami lakukan untuk walabi ini,” kata Kean.

Walabu Brush-tailed rock adalah marsupials – seperti kangaroo – yang “hidup di kerikil berbatu, bingkai granit dan tebing,” menurut laman web Jabatan Alam Sekitar dan Tenaga Australia. Daripada 15 spesies di Australia, kebanyakannya telah hilang dan kini dianggap terancam, kata laman web itu. Spesies ini juga dianggap terancam di New South Wales.

Kawasan besar di Australia telah hangus akibat kebakaran yang bermula sebulan awal sebelum musim kebakaran yang biasa di Australia

Hampir setengah bilion haiwan telah terjejas oleh kebakaran di NSW sahaja, dengan berjuta-juta berpotensi mati, menurut pakar ekologi di University of Sydney. Angka itu termasuk burung, reptilia, dan mamalia, kecuali kelawar. Ia juga tidak termasuk serangga dan katak – bermakna bilangan sebenar mungkin lebih tinggi.

Jumlah haiwan yang terjejas di Australia mungkin mencecah satu bilion, menurut ahli ekologi Universiti Sydney Christopher Dickman.

Bagi walabi, kerajaan NWS merancang untuk menyediakan bekalan makanan tambahan sehingga sumber makanan dan air semula jadi di kawasan yang terjejas pulih.

Kean berkata, “Apabila kita boleh, kita juga memasang kamera untuk memantau pengambilan makanan dan bilangan dan pelbagai haiwan di sana.”

Jom 'follow' dan 'like' kami:

Leave a Comment

Your email address will not be published.